Yes Meetings

YES scholierenprogramma heeft landelijk karakter

door Filia Enser
27/10/2010

Paramaribo - “Niet alleen kinderen uit Paramaribo maar ook uit andere districten mogen meedoen aan het Youth Exchange and Study (YES) programma. Het rekruteren van leerlingen voor de studieperiode 2011-2012 is opengesteld tot en met 5 november”, zegt Dave Abeleven. Hij is voorzitter van de stichting iEARN Suriname (International Education and Resource Network).

Intussen zijn scholen van pakketten voorzien terwijl het ook mogelijk is om een aanmeldingsformulier te downloaden van de internetsite www.iearn.sr die gistermorgen werd gelaunched. Om mee te doen moet de participant sowieso in het derde of vierde leerjaar van de Mulo zitten, een gemiddeld cijfer van 7,5 hebben voor Engels bij overgang de afgelopen drie jaar. Scholieren die zijn geselecteerd doorlopen in eerste instantie een driejarige cyclus. Het eerste jaar is voorbereidingsjaar, gevolgd door de uitwisseling terwijl bij terugkeer verschillende gemeenschapsprojecten worden uitgevoerd. In Amerika verblijven de leerlingen bij gastgezinnen. Daar leren zij over het leven in de VS terwijl de Amerikanen ook kennismaken met de Surinaamse cultuur.

dWTfoto/Stefano Tull
iEARN-voorzitter Dave Abeleven (links) lanceert samen met de Amerikaanse ambassadeur John Nay de website van de organisatie. Op de bijeenkomst werd onder meer aangekondigd dat het YES-programma niet alleen bestemd is voor leerlingen uit Paramaribo.-.


Het YES-programma is een uitwisselingsprogramma tussen een specifiek land en de Verenigde Staten van Amerika. Dit project begon het ministerie van buitenlandse zaken van de VS in 2002 en wordt ook door hen gefinancierd. In Suriname werd het programma in 2008 gestart door de stichting iEARN in samenwerking met de Amerikaanse ambassade. In het eerste jaar zijn vier scholieren afgereisd en voor dit studiejaar acht. Voor komend studiejaar bestaat de mogelijkheid om zeven scholieren te sturen terwijl er uitbreidingsmogelijkheid is naar tien. Daarnaast zijn er altijd runner-ups in geval er uitvallers zijn. Ambassadeur John Nay kijkt uit naar de ervaringen van de groep die nu in Amerika zit. Dat het project een landelijk karakter moet krijgen is in juli aan Nickeriaanse jongeren beloofd. “Alle kinderen verdienen een eerlijke kans.” Volgens Nay is het belangrijk dat er jongeren met verschillende achtergronden worden geselecteerd. Onder de jongeren die nu in Amerika vertoeven zit Kate Feller. Zij is afkomstig uit het district Coronie.-.


iEARN Suriname delegatie brengt bezoek aan Nickerie. Officiele startsein YES 2011/2012

Op vrijdag 24 september 2010 heeft een delegatie van het bestuur van iEARN SUriname een bezoek gebracht aan het district Nickerie in het kader van het YES programma voor 2011/2012. In Nieuw Nickerie heeft de iEARN Suriname delegatie ontmoetingen gehad met de districtscommissaris van Nickerie dhr. Shankar alsook de Hoofd van VOJ-inspectie en de schoolleiders van de verschillende MULO-scholen in het district.
Gedurende deze ontmoetingen werd de nodige informatie verschaft over het YES programma. De verschillende vragen werden beantwoord en al snel bleek de grote enthousiasme van de mensen voor participatie aan dit jaarlijks terugkerend programma. Met het bezoiek aan Nickerie vond dan ook de officiele startsein plaats voor het YES-programma 2011/2012.

DC NIckerieInterview


Ontmoeting met MULO schoolleiders en vertegenwoordigers over YES


Op woensdag 20 oktober vond in de Mantel een ontmoeting plaats met schoolleiders en vertegenwoordigers over het YES programma.
Het YES programma wordt reeds 2 jaar uitgevoerd in Suriname. Dit jaar vindt de aanpak nagenoeg landelijk plaats, met het aandoen van de districten nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica, Paramaribo, Para en Commewijne.

De presentatie heeft veel onduidelijhkheden over het programma weggemaakt. De vertegenwoordigers hebben wederom hun enthousiasme getoond voor dit project.