YES scholierenprogramma


YES scholierenprogramma heeft landelijk karakter

door Filia Enser
27/10/2010

Paramaribo - “Niet alleen kinderen uit Paramaribo maar ook uit andere districten mogen meedoen aan het Youth Exchange and Study (YES) programma. Het rekruteren van leerlingen voor de studieperiode 2011-2012 is opengesteld tot en met 5 november”, zegt Dave Abeleven. Hij is voorzitter van de stichting iEARN Suriname (International Education and Resource Network).

Intussen zijn scholen van pakketten voorzien terwijl het ook mogelijk is om een aanmeldingsformulier te downloaden van de internetsite www.iearn.sr die gistermorgen werd gelaunched. Om mee te doen moet de participant sowieso in het derde of vierde leerjaar van de Mulo zitten, een gemiddeld cijfer van 7,5 hebben voor Engels bij overgang de afgelopen drie jaar. Scholieren die zijn geselecteerd doorlopen in eerste instantie een driejarige cyclus. Het eerste jaar is voorbereidingsjaar, gevolgd door de uitwisseling terwijl bij terugkeer verschillende gemeenschapsprojecten worden uitgevoerd. In Amerika verblijven de leerlingen bij gastgezinnen. Daar leren zij over het leven in de VS terwijl de Amerikanen ook kennismaken met de Surinaamse cultuur.


dWTfoto/Stefano Tull
iEARN-voorzitter Dave Abeleven (links) lanceert samen met de Amerikaanse ambassadeur John Nay de website van de organisatie. Op de bijeenkomst werd onder meer aangekondigd dat het YES-programma niet alleen bestemd is voor leerlingen uit Paramaribo.-.


Het YES-programma is een uitwisselingsprogramma tussen een specifiek land en de Verenigde Staten van Amerika. Dit project begon het ministerie van buitenlandse zaken van de VS in 2002 en wordt ook door hen gefinancierd. In Suriname werd het programma in 2008 gestart door de stichting iEARN in samenwerking met de Amerikaanse ambassade. In het eerste jaar zijn vier scholieren afgereisd en voor dit studiejaar acht. Voor komend studiejaar bestaat de mogelijkheid om zeven scholieren te sturen terwijl er uitbreidingsmogelijkheid is naar tien. Daarnaast zijn er altijd runner-ups in geval er uitvallers zijn. Ambassadeur John Nay kijkt uit naar de ervaringen van de groep die nu in Amerika zit. Dat het project een landelijk karakter moet krijgen is in juli aan Nickeriaanse jongeren beloofd. “Alle kinderen verdienen een eerlijke kans.” Volgens Nay is het belangrijk dat er jongeren met verschillende achtergronden worden geselecteerd. Onder de jongeren die nu in Amerika vertoeven zit Kate Feller. Zij is afkomstig uit het district Coronie.-.